GEEL/ZWART ZIJN ONZE KLEUREN!

UEFA wil het internationale vrouwenvoetbal hervormen

De verschillen in het vrouwenvoetbal worden er niet kleiner op. Grote voetballanden maken een snelle ontwikkeling door en worden steeds beter. Ze zijn allesbehalve gebaat bij wedstrijden waarbij de eindscore een eenzijdige basketbalwedstrijd doet vermoeden. Ook voor supporters en sponsors is de pret er dan wel een beetje af. Daarom denkt UEFA eraan om het internationale vrouwenvoetbal te hervormen. Het vindt daarvoor inspiratie bij de Nations League en de manier waarop het recent de jeugdreeksen hervormde.

Kleine landen en monsterscores

Ook bij het mannenvoetbal leeft de hervormingsdiscussie al langer. Sommige voetbalcoaches zeggen wel eens dat er geen kleine landen meer zijn, maar landen als Liechtenstein, Andorra en San Marino bewijzen toch maar mooi het tegendeel. Gibraltar scoorde tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022 bijvoorbeeld vier doelpunten en kreeg er zelf 43 in het mandje, waardoor het afklokt op een doelpuntensaldo van -39. Andorra en San Marino hadden een negatief doelpuntensaldo van respectievelijk -16 en -45.

Toch zijn de verschillen tussen de beste en de slechtste landen bij het vrouwenvoetbal nog groter. Dat bewijzen ook de recente uitslagen. Zo wonnen de Belgische Red Flames recent nog met 19-0 van Armenië, terwijl Engeland het nog straffer deed en de Letse vrouwen met 20-0 versloegen. Ierland-Georgië eindigde dan weer op 11-0 en bij Armenië-Noorwegen stond het na 90 minuten 0-10. Het zijn ideale wedstrijden voor de supporters die graag veel goals zien, maar nagelbijters zijn het allesbehalve. Het zorgt er zelfs voor dat cabaretier Hans Teeuwen wel heel weinig moeite moet doen om zijn absurde humor te brengen. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Monsteruitslagen komen vaker voor bij het vrouwenvoetbal

Terwijl bij de mannen de absolute dwergstaten de pandoeringen meestal nog kunnen beperken tot minder dan tien in het mandje, lukt dat bij de vrouwen allesbehalve. Meer zelfs: ook de minder kleine landen krijgen er meestal stevig van langs. Monsteruitslagen zijn er schering en inslag en zulke wedstrijden zijn gewoon niet leuk. Niet voor de supporters, niet voor de speelsters en niet voor de sponsors. Terwijl de kleine landen hun best doen om vrouwenvoetbal te promoten, krijgen ze de ene na de andere pak rammel en dat is geen goede reclame. Volgens experts zijn de verschillen in het vrouwenvoetbal zo groot, omdat het vrouwenvoetbal in volle ontwikkeling zit en landen in uiteenlopende ontwikkelingsfasen zitten.

UEFA wil het probleem aanpakken met A- en B-reeksen

Het is net daarom dat de UEFA eraan denkt om het vrouwenvoetbal te hervormen. Het wil daarbij werken met reeksen. Hierdoor worden non-wedstrijden vermeden en spelen de landen tegen ploegen die in eenzelfde ontwikkelingsfase zitten. Dit moet de wedstrijden competitiever en spannender maken. Bij de mannen bestaat zo’n systeem al in het kader van de UEFA Nations League, waarbij er in totaal vier groepen zijn. In de A-groep spelen dan de toplanden als Frankrijk, Italië, België en Portugal. In de D-groep spelen kneusjes als San Marino, Andorra en Liechtenstein. De winnaars van de poules kunnen daarbij doorstoten naar een hogere poule en blijven zo razend enthousiast.

Zo bont wil de UEFA het bij het vrouwenvoetbal echter niet maken. Het kijkt daarbij eerder naar hoe de U17 en de U19 recent met succes werden verdeeld: in A- en B-reeksen. Twee poules, maar wel volgens het principe van de UEFA Nations League, waarbij ploegen kunnen promoveren en degraderen naar de hogere of lagere reeks. Het enige nadeel is dat jeugdspeelsters misschien minder kansen zullen krijgen om zich te tonen, maar daarvoor kunnen natuurlijk ook vriendschappelijke wedstrijden worden aangewend.

The post UEFA wil het internationale vrouwenvoetbal hervormen appeared first on "GRAAFT DIEPER IN VOETBAL".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *